Geen zin in je werk?

We brengen veel tijd van ons leven door met werken. We zien onze collega’s misschien nog wel vaker dan onze partners. Maar ben je ook gelukkig met dat werk? Kun jij jezelf laten zien, en worden jouw talenten volledig benut? Of ben je ongelukkig in je baan en heb je geen zin meer om te gaan?

Misschien dat onderstaande redenen de en bijbehorende inzichten je helpen bij het (her)bepalen van je koers of het vergroten van je werkplezier!

Reden 1: Je hebt te weinig zelfstandigheid.

Krijg je voldoende zelfstandigheid of autonomie in je werk? De meeste mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen leren. Hoe meer richting je kunt geven aan je werk en je toekomst en hoe zelfstandiger jij je werk kunt uitvoeren, hoe meer werkgeluk je zult ervaren. Te weinig autonomie resulteert in frustraties, verlies van werkplezier en een verhoogd risico op burn-out of een bore-out. Hoe meer plezier je in je werk hebt, hoe productiever je doorgaans ook bent. Dat helpt ook je werkgever!

Als jij het gevoel hebt dat dit bij jou ontbreekt, is het goed om in actie te komen. Maak het bespreekbaar met je leidinggevende, en kijk of je er afspraken over kunt maken. Bijvoorbeeld over variatie in taken die je doet, of de mogelijkheden om je eigen tijd in te delen of onderzoek de mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen in je professionaliteit.

Reden 2: Je hebt onvoldoende groei mogelijkheden

Helpt je werkgever jou in je persoonlijke ontwikkelingen? Hebben jullie het wel eens over je talenten, en de kansen om die te benutten binnen het bedrijf? Wat heb jij nodig om verder te kunnen groeien in je professionaliteit? Als jij de kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen en door te groeien, voel jij je sterk en efficiënt. Ga je met plezier naar je werk, en kun je die nieuwe uitdagingen aan. En ook dat is niet alleen goed voor jou, ook je werkgever wordt blij van een medewerker die volop meegroeit met het bedrijf.

Reden 3: Je ervaart te weinig zingeving

Waar doe je het werk eigenlijk voor? Ja, natuurlijk voor je portemonnee, de schoorsteen moet immers roken? Maar zijn er nog meer redenen? Wat is het doel van je werk? Wist je dat mensen extra hard werken voor een doel buiten zichzelf? Als het doel van het bedrijf niet alleen is om geld te verdienen, maar bijvoorbeeld ook om de wereld een stukje beter te maken. Denk aan Tony’s Chocolonely. Zij maken heerlijke chocolade, maar proberen daarmee ook een verandering in de keten te realiseren door te gaan voor slaafvrije chocolade. Een mooie missie, waar mensen hard voor willen werken en voldoening uit halen. Waarvoor staat het bedrijf waar jij werkt? Passen die waarden bij jou? Of zou je meer zingeving wensen?

Reden 4: Je hebt geen leuke collega’s

Misschien wel de belangrijkste factor in werkgeluk: het hebben van goede relaties! En dat geldt overigens niet alleen voor het werk, het is een wederkerig iets; je wordt gelukkig van goede relaties, en als je gelukkig bent, heb je meer kans op leuke en interessante relaties. Reden te meer dus, om niet te blijven zitten waar je zit, als je geen leuke collega’s hebt!

Reden 5: Je bent fysiek of mentaal niet helemaal fit

Wanneer je fit bent, heb je meer energie en meer veerkracht. Voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg beweging zijn allemaal voorwaarden voor een gezond en fit leven. Dat helpt je ook in je werk. Als je goed in je vel zit, kun je de druk beter aan en start je de dag vol energie. Een tegenslag kun je dan ook beter verwerken, en vaak is het makkelijker om positief te blijven. Redenen genoeg dus, om goed voor jezelf te zorgen, met goede voeding en voldoende beweging!

Mocht je bij het lezen van deze tekst het gevoel krijgen dat ik het over jou heb, dan zou ik je willen adviseren om in beweging te komen. Ga dat gesprek aan, met je leidinggevende of trek lekker die wandelschoenen aan. Beweging brengt je ergens. Een nieuwe baan, een andere sfeer, nieuwe ontmoetingen… kansen! Ga dus niet wachten tot het verbetert, maar pak regie over je eigen werkgeluk! En als je daarover een keer wilt sparren, ben je altijd welkom bij ons op kantoor! Geheel vrijblijvend en dus kosteloos, overigens, want jouw werkgeluk is ons veel waard, en daar dragen we graag ons steentje aan bij!

En mocht je al zover zijn dat je wilt oriënteren op een andere job, kijk dan vooral even bij onze vacatures. Wie weet, zit jouw volgende baan er wel tussen.

Blijf op de hoogte

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en vacatures!

Facebook
“Mijn ervaring met Zwartewaterland Personeelsdiensten is het krijgen van goede, persoonlijke begeleiding, met als resultaat: werk dat bij me past en waar ik met plezier naartoe ga!”
Sandra Vos | ForTop B.V.

Over ons

Met onze dienstverlening in de regio zijn we onderscheidend op het gebied van personeelsdiensten. Door te investeren in een persoonlijke relatie weten we wat er speelt en ontdekken we de talenten van onze kandidaten. Daardoor kunnen we de juiste combinaties maken. Het tot stand brengen van die juiste combinatie: dát is onze uitdaging!

Over ZWPD

Bel mij

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je binnen een werkdag.

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyklaring.

Een ogenblik geduld…
Zwartewaterland Personeelsdiensten
Kantoor ZWPD Kom langs in ons kantoor!
Je vindt ons op Handelskade 25a, 8064 DV Zwartsluis.